Byt inte bort din förstfödslorätt

Idag på Öppen kyrka höll jag en andakt om Jakob och Esau, de båda tvillingarna till Isak och Rebecka som vi kan läsa om i första Mosebok. Esau var några timmar äldre än Jakob och därför den äldste sonen. Han skulle därför ärva sin fars egendomar och få sin fars välsignelse, den välsignelse som vilade över Isak som son åt Abraham- alltså välsignelsen direkt från Gud.

Men Esau bytte ganska lättvindigt bort denna sin förstfödslorätt, en dag då han kom hem från en jakt och var vrålhungrig. Jakob hade lagat soppa och han kunde nog ha gjort vad som helst för att få äta vid detta tillfälle. Det gjorde han också. Jakob tog tillfället i akt att be sin bror om att han skulle få överta förstfödslorätten, och Esau sa: “Jag håller på att dö, vad har jag för glädje av förstfödslorätten?”

Du har också, genom Jesus, fått en förstfödslorätt. Johannes skriver: “Åt alla dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn”. Du har fått rätten att kalla Gud för din Far och att ärva allt det som tillhör Guds rike. Det är något oerhört stort!

Men alltför många människor bryr sig väldigt lite om denna förstfödslorätt. Alltför många av oss är mer upptagna med det som kan ge oss tillfredsställelse här och nu – på direkten. Alltför många av oss är alltför lika Esau i det avseendet. Oavsett om det handlar om att stilla vår hunger, eller om det handlar om helt andra begär och lustar – så är vi ofta väldigt snabba på att sätta vår förstfödslorätt på spel. Kanske till och med att ge upp den – för något som mättar våra begär snabbt, här och nu.

Detta är inte bara oklokt, det är också sorgligt. Idag vill jag därför uppmuntra och uppmana dig med orden: Ge inte bort din förstfödslorätt! Det finns ett arv, en härlighet som genom Jesus Kristus är din i Guds rike. Kanske ser du inte det nu, kanske du tänker att du inte har någon nytta eller glädje av det nu. Men det kommer en dag då det kommer att vara totalt avgörande. I ett evighetsperspektiv är det långt mera värt att få vara barn till Gud och ta emot det himmelska arvet, än att få dina begär och lustar tillfredsställda här och nu.

Innan Jesus inledde sin gärning på jorden blev han frestad och prövad i 40 dagar ute i öknen. Satan satte honom då på prov med precis sådan lockelser och begär som du och jag kan bli utsatta för. Men Jesus vek sig inte. Han stod fast. Han sålde inte sin förstfödslorätt. Han gjorde det vi inte kan. Han var Esaus raka motsats.

I hans seger över frestelserna, över djävul, ondska, synd och död, får vi leva. Där får vi också hämta kraft, för var dag som oss möter. Frestelser och prövningar kommer – be om att du får stå fast och inte byta bort eller sälja din förstfödslorätt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s