Den sista tidens tecken

Det har väl knappast undgått någon att det över hela vår värld just nu verkar svepa vindar av polarisering, tydligare uppdelningar av “vi och dom” och en ökad radikalisering, både till höger och vänster. Vi märker av detta i Sverige, vi ser det inom EU och nu senast fick vi ytterligare ett tydligt tecken på det när Donald Trump blev vald till USAs näste president.

Jag rekommenderar er att läsa Olof Edsingers analys av detta val, där han i åtta punkter försöker resonera kring varför det blev som det blev.

Själv sitter jag denna torsdagsmorgon och läser vad Jesus själv säger i sitt tal om tidens slut i Matteusevangeliet, kaptiel 24. Vi befinner oss ju där i kyrkoåret nu, med söndagen före domsöndagen och det är en naturlig tid att rikta sina tankar framåt mot den dag då Herren ska komma tillbaka. Vad Jesus säger är ganska intressant (såklart!) och väldigt träffande för vår tid. Han säger bland annat: “ni ska få höra stridslarm och krigsrykten” och “folk skall resa sig mot folk och rike mot rike”. Vidare talare han om att: “det blir hungersnöd och jordbävningar på den ena platsen efter den andra”. Sedan kommer han till kanske den mest träffande beskrivningen: “Genom att laglösheten tilltar kommer kärleken att kallna hos de flesta”.

Att kärleken kallnar tror jag är det vi ser hända just nu runt om i vår värld. Vi stänger gränser, talar om att bygga murar, orkar inte, bryr oss inte och är nog innerst inne ganska rädda för allt som kan hända oss idag (med rapporter om terrorhot, våldtäkter, övergrepp och liknande nästan varje dag). Och rädsla går sällan hand i hand med kärlek.

I detta stycke av undervisning är Jesu tre uppmaningar till oss korta med koncisa:

  1. “Se upp så att ingen bedrar er”. Det innebär att vi inte ska låta oss ledas vilse av alla nya teologier och påståenden om vem Gud är och vad Gud står bakom. Den Jesus som i evangelierna uppenbarat sig som Messias är den ende som vi ska hålla oss till.
  2. “Se till att ni inte låter skrämma er”. Det innebär att vi inte behöver vara rädda för något så länge vi står och går med Jesus. Det har han lovat på många ställen i sitt ord. Johannes skriver att “rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan (Joh 4:18).
  3. “Den som håller ut till slutet skall bli räddad”. Det innebär att det kommer en period i den sista tiden då vi kommer behöva vara uthålliga. Kristna och kristen tro kommer nog inte att vara det mest populära som finns, men ändå är vi kallade att stå fast i tro, hopp och uthållighet – för Jesus skull.

Lever vi i den sista tiden då? Ja, det tror jag. Vi behöver inte spekulera i detaljer kring exakta dagar och år, utan vara vakna, uppmärksamma och beredda på att Jesus kan komma tillbaka snart! Det är vad han vill. På söndag är temat i gudstjänsten “Vaksamhet och väntan”. Det slår an till detta på ett tydligt sätt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s