Svårt att se?

Jag själv, och många som jag pratat med genom åren, har brottats med frågan varför det ofta är så svårt att se Gud, eller Guds handlande i den här världen. Många gånger har jag mött påståendet att “om jag bara fick se Herren så skulle jag kunna tro”. Detta har aktualiserats för mig nyligen, då jag fått möjligheten att möta ett antal personer som faktiskt har fått göra det. Människor som i drömmar och syner fått ett personligt möte med den uppståndne Herren Jesus och sett honom stå livs levande framför sig.

Nu går vi in i en ny juletid och jag funderar på om vi inte snarare fördunklar bilden av Jesus genom allt det som vi har gjort denna helg till. Våra stora kristna högtider är ju till för att vi ska få hjälp till att se honom ännu tydligare och klarare – för att ta extra tid till att stanna upp och begrunda vem han är och vad han har gjort. Men istället är det som att vi lägger till så mycket annat kring dessa högtider, som snarare gör det svårare för oss att faktiskt se honom.

Det är inte alltid så lätt att se det lilla barnet i krubban genom alla blinkande ljus, färgglada presentpapper, svulstiga reklamannonser, dignande julbord och Bingolottos uppesittarkväll. Och likväl finns han där – i nattens mörker, i det enkla, i det lilla, i det oansenliga, i det fattiga. När Gud själv låter sig födas till världen sker det inte med pompa och ståt, och det är bara några enkla herdar som kan se det.

När Johannes skriver sitt evangelium är det mycket som handlar om just vår förmåga att se. Han inleder bland annat med att säga: “Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet…” (Joh 1:14) Han berättar om Johannes Döparen som “såg Jesus komma” och sade “Där är Guds lamm som tar bort världens synd” (Joh 1:29). Jesus själv talar om för oss att “ingen har sett Fadern, utom den som har kommit från Gud; han har sett Fadern” (Joh 6:46). Och längre fram så säger han: “Den som tror på mig, han tror inte på mig utan på honom som har sänt mig, och den som ser mig, han ser honom som har sänt mig” (Joh 12:44-45).

Seendet är väldigt viktigt i Johannes berättelse om Jesus. Han har kommit till jorden som “världens ljus” för att hjälpa oss att se. Och det hela avrundas med hans befriande ord till Tomas Tvivlaren – ord som också i allra högsta grad gäller oss: “Du tror därför att du har sett mig. Saliga de som inte har sett men ändå tror” (Joh 20:29).

Låt oss be om att Jesus ger oss öppnade ögon inför den jul som nu kommer, att vi får en syn som tränger bortom alla julens påbyggda fasader. Be om hjälp att vi får nåden att se Jesus Kristus sådan han är – både som den enkla, ödmjuka tjänaren som kom till den här världen för att underifrån lyfta av oss alla våra bördor. Men också som den uppståndne segerrike Kungen, som nu har all makt i himlen och på jorden och som förbereder sin andra ankomst till jorden, med makt och härlighet!

Amen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s