Friheten i Kristus

Johannes fick i sitt fängelse höra om Kristi gärningar. Matt 11:2

Vad är ditt fängelse? Du kanske tänker att du är fri och inte sitter i något fängelse? Men, det är inget jordiskt fängelse som definierar om du är verkligt fri, utan det är ditt förhållande till friheten – till Frälsaren Jesus Kristus. Tror du och förtröstar helt på honom, så är du fri oavsett omständigheter. Förtröstar du inte på honom, så är du en fånge oavsett hur fri du än själv menar dig vara.

Det kan låta lite väl förenklat, men man kan säga att det bara finns två kategorier människor på den här jorden: de ödmjuka och de högmodiga. De som är medvetna om att de är fångar och därför i behov av en Frälsare – och de som inte ser sin egen fångenskap och därför tror sig vara sin egen frälsare.

Högmodet är på många sätt den värsta synden att upptäcka – eftersom den går ut på att rättfärdiggöra sig själv, och skylla problemen på alla andra.

Johannes frågade inte: Hur länge ska jag behöva sitta här? Ska jag inte få komma ut snart? Jag är ju oskyldigt dömd, hallå!

Hans enda fråga i fängelset var: Är du den som vi har väntat på? ”Är du den som ska komma?” Det är allt jag behöver veta.

Vi blir så lätt upptagna av vart vi ska få komma, vad ska vi få uppleva i vår karriär, i vårt liv generellt, att vi glömmer att det redan finns en som har kommit. Jesus har kommit. Det är det som är svaret! Han har kommit till oss. För att befria oss.

Hur sker denna befrielse: Johannes får höra orden: ”blinda ser, lama går, spetälska blir rena och döva hör, döda står upp och fattiga får ett glädjebud.”

Och Johannes tänker: Fantastiskt! Den mäktiga profetian från profeten Jesaja går nu i uppfyllelse! Medan jag sitter här i fängelset så går Guds eviga löften i uppfyllelse. Det händer verkligen nu, i vår egen tid. Messias har kommit. Han är här!

Inga av Johannes yttre omständigheter förbättrades, snarare tvärtom. Men ändå blir allt förändrat av Jesu ord. Nu ser han ljuset igen. Nu hör han Guds tilltal igen. Nu kan han tro igen och fruktar inte längre döden som han snart skulle få möta.    

Johannes fattar att detta handlar om precis det som han själv tidigare har sagt om Jesus: Se, Guds lamm, som tar bort världens synder. Synden är det som gör oss blinda, döva, orena, förlamade, fattiga, fängslade och till och med döda.

Du kanske tycker att det är lite väl magstarkt nu inför julen att tala om fängelser, synd, liv och död. Men kyrkan finns faktiskt inte till för att skapa en mysig känsla eller för att få oss att bli lite snällare inför julen så att tomten kan komma. Det här är på liv och död. Det var därför Jesus kom. För att rädda oss från evig död, till evigt liv.

Så när vi läser om att det finns ett folk som vandrar i mörkret som skall se ett stort ljus, så handlar det om dig och mig. Det är vi som sitter i mörkret, i fängelset. Vi är döda i våra synder utan Jesus.

Det är därför Johannes fråga är så avgörande: Är du den som skall komma?! För med Jesus förändras allt. Då bryter ljuset in. Då blir den sanna befrielsen och friheten också vår!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s