Jesus – Immanuel, Gud med oss

Hon ska föda en son, och du ska ge honom namnet Jesus, för han ska frälsa sitt folk från deras synder. Matt 1:21

Matteus vill inte bara berätta att Jesus föddes, eller hur Jesus föddes, eller var Jesus föddes. Även om det är viktiga saker, så vill Matteus framför allt berätta för oss VEM det var som föddes. Och VARFÖR han föddes.

Han gör det genom att använda två namn: Jesus och Immanuel. Det är så som Matteus berättar för oss Vem det var som föddes och Varför han föddes.

Namnet Jesus får han på grund av ängelns direkta ord, både till Maria och till Josef i drömmen: ”Hon skall föda en son och du skall ge honom namnet Jesus, ty han ska frälsa sitt folk från deras synder”. Vad betyder namnet Jesus? ”Herren räddar”.

Namnet Jesus berättar alltså om hans uppdrag. Varför han föddes.  

Varför är namnet Jesus så viktigt – Jo, det beskriver vad han kom för att göra. Han kom för att rädda syndare. ”Han ska frälsa sitt folk från deras synder”.

Det är Gud själv som ska göra det. Människan klarar det inte. Det fanns bara en möjlig lösning på människans problem – och det var att Gud själv fick sända sin enfödde son till jorden.

Till en viss grad så kan faktiskt människor rädda sig själva – i den här världen. Vi kanske tänker på den där klassiska filmhjälten, som emot alla odds ändå till sist finner den där inre styrkan att besegra det onda och rädda världen. Eller tänker vi på berättelsen om den där personen som började sitt liv med nästan ingenting och genom hårt och enträget arbete byggde upp sitt eget affärsimperium – också en slags hjälte i vår tid. Eller så kanske du tänker på den där grannen/vännen som verkar ha total kontroll på allting. Varje gång ni ses så är huset nyrenoverat och perfekt städat. Gräsmattan är alltid grön, jämn, tät och kortklippt. Allting verkar vara så bra och perfekt i den människans liv.

Men när vi ser på människor så måste vi alltid komma ihåg att vi bara ser och bedömer ytan. Människor kan i någon mån, till en viss grad rädda sig själva i den här världen. D.v.s. vi kan gå från ett sämre liv till ett bättre liv – med våra mått mätt. Men detta är inte kristen tro. Det är inte vad det handlar om. Jesus kom inte till den här världen för att rädda oss i den här världen – han kom för att rädda oss från våra synder. Någon annan måste rädda oss från just detta. Vi kan inte göra det själva.

Jesus räddar oss genom sin död på korset och genom att han tvättar oss rena i sitt blod.

Så när vi tänker på Jesu födelse så ska vi också tänka på att Jesus är den som har gjort det för oss som ingen annan kan göra – som vi inte själva kan göra. Han renar oss från vår synd. Han räddar oss!

Namnet Jesus har han fått för att påminna oss om detta.

Jesus är för det andra Immanuel. Namnet Immanuel handlar då om VEM han är. Han är ”Gud med oss”. à andra namnförslag i andra profetior (som vi läste i Jes 9; underbar rådgivare, gudomlig hjälte, evig fader, fredsfurste). Sådana namn som också beskriver VEM han är.

Gud med oss. Varför är detta namn viktigt? Jo, det beskriver att Jesus är- Både Gud och människa.

För att Gud skulle kunna vara med oss fullt ut så måste han bli en människa – annars kunde han inte vara med oss. Komma oss nära. Visa oss vägen till Fadern. Rädda oss.

Frågan är: Vad mer behöver vi egentligen veta om Gud? Han har kommit hit till jorden för att vara med oss och han vill rädda oss. Det bevisar för oss att Gud är god, alla hans avsikter med oss är goda. Han vill vara med oss, dela gemenskapen – och han vill rädda oss. Bara goda personer gör något sådant för andra. Avstår egen bekvämlighet och ära – för att tjäna och ge sitt eget liv – för andra.

Detta fantastiska budskap ramar in hela Matteusevangeliet. Här i det första kapitlet görs det tydligt att Gud vill vara oss nära. Immanuel. Guds son föds in i den här världen.

Och vad är det sista Jesus säger till sina lärjungar innan han lämnar dem är ”Jag är med er alla dagar in till tidens slut”. Jag är med er. ”Immanuel”.

Visst är det fantastiskt? Vi har en Gud som vill vara nära oss. Han vill vara nära dig. Just nu. Idag. Imorgon. Varje dag. Och i evighet.

Det är därför Jesus föds hit till jorden. För att visa oss detta, så tydligt det bara går. Gud vill vara med oss. Gud vill rädda oss.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s